O našim vinogradima

Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u Regiji kontinentalna Hrvatska, podregija Plešivica, vrlo je stara, mada arheološki nalazi i povijesni izvori ne sadrže o tome izravnu potvrdu, uputno je pretpostaviti da je kultura vinove loze tu bila poznata još u antičko doba. U srednjem vijeku, pogotovo kasnom, Plešivica se javlja kao jedna od najjačih vinogradarskih regija u Hrvatskoj. Glavni nosilac vinogradarsko-vinarske proizvodnje je feudalcima podložno seljaštvo, ali se njome bave i crkvene institucije, feudalci kao i građani slobodnog kraljevskog grada Samobora i trgovišta Jastrebarsko. Što se povijesti tiče , moramo spomenuti još i da su Francuzi, kada su početkom XIX stoljeća okupirali Plešivicu, bili veliki poklonici njezinih vina, ali i da nisu bili naviknuti na njihovu mladost i svježinu. A upravo ta svježina ostala je i do danas bitna osobina plešivičkih vina, onaj magnet kojim su okupili širok krug svojih obožavatelja.

 

Plešivička vinogradarska regija, a naročito njeno vinogorje PLEŠIVICA-OKIĆ, smjestilo se na južnim, istočnim i zapadnim obroncima Žumberačke gore, na prekrasnim amfiteatralnim položajima, na nadmorskim visinama i do 400 m.

 

Naši mali vinogradi prostiru se na položajima Šipkovica , Suhaća i Vini potok. Krenuli smo sa naslijeđenim vinogradima starim preko 60 godina (plešivičke mješavine sorata), cca 1600 trsova. Godine 1991. i 2008., širimo vinograde. Otkupljujemo male parcele uz naše vinograde na položaju Šipkovica i Vini potok, te sadimo nove nasade zelenog silvanca i rajnskog rizlinga. 2009. i 2013. sadimo još 1000 trsova rajnskog rizlinga i 500 trsova sauvignona. Sada obrađujemo sveukupno oko 4000 trsova, na površini od 1 hektara.
Od ukupne količine trsova, jedna trećina je klasičan starohrvatski uzgoj uz kolac. Sortiment u tom vinogradu je raznovrstan, te su u njemu zastupljene različite sorte: kraljevina, graševina, štajerska bjelina, crveni veltlinac, zeleni silvanac, šipelj, plemenka, muškat otonel, … , od kojih dobivamo vino mješavinu sorti (cuvee) „Vila Barica“!

 

Ostalu količinu trsova u našim vinogradima, čine sorte zeleni silvanac, rajnski rizling i sauvignon, koji su mladi plantažni vinogradi širokih redova, uzgojnog oblika GUYOT, od kojih proizvedeno grožđe služi za dobivanje naših kvalitetnih istoimenih vina, ZOI Plešivica.