KUĆA DOBROG VINA, TOMAC & BAJDA

Naša boutique vinarija “KUĆA DOBROG VINA TOMAC & BAJDA” nastala je 24. travnja 1982. godine, ženidbom Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda)! Tomo Tomac, po zanimanju inž. strojarstva, bivši zaposlenik INE Naftaplina, sada umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji TOMAC iz D. Reke, „priženio“ se supruzi Zvonimiri , prof. defektologije. Zajedno žive i rade sa sinom Lovrom te tastom Zvonimirom i punicom Danicom, u obiteljskoj kući „VILA BARICA“, ulica A.i D. Starčevića 31, u Jastrebarskom. Obzirom da je u obje familije (Tomci i Bajdi) postojala stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (nekoliko generacija), mi smo istu nastavili i dalje kao hobijem, baveći se time u slobodno vrijeme.

Godine 1988. napuštamo stočarstvo te se posvećujemo vinogradarstvu i vinarstvu uz ratarstvo. Povećavamo proizvodnju sadnjom novih nasada , te smo izgradili i naš mali podrum sa pilnicom (kušaonom vina). Od 1990. godine vino stavljamo u butelje pod vlastitom etiketom Tomac & Bajda . Osim mirnih vina: Mješavina sorti („Vila Barica“), Zeleni silvanac, Rajnski rizling, Sauvignon radimo i pjenušavo vino, (klasičnom metodom), pjenušac „TomBa“ !

 

Dolaskom u mirovinu 2015. godine, nosilac OPG-a Tomo Tomac, posvećuje se vinogradarstvu i vinarstvu maksimalno, od jutra do mraka, jer „Vinograd traži slugu, a ne gospodara“ !

 

Okrenuti smo prema tradicionalnom, prirodnom i ekološki održivom vinogradarstvu i vinarstvu. Kroz sve godine proizvodnje i prodaje visokokvalitetnog vina, činimo mnogo na prepoznatljivosti Plešivice kao teritorija izrazito pogodnog za proizvodnju vina najviše kvalitete. Za naša vina dobili smo priznanja i odličja na domaćim i stranim izložbama.

Naša vina

Zeleni silvanac2

Zeleni silvanac

Vino je snažnog karaktera i fine pitkosti. Žuto zelenkaste je boje, lijepe i nježne arome, te bogatog i punog okusa i svježine.

Rajnski_20182

Rajnski rizling

Vino je visoke elegancije, prekrasne žuto zelenkaste boje, bogate sortne arome, vrlo izraženog i snažnog karaktera i posebne pitkosti.

Sauvignon_20182

Sauvignon

To je dostojanstveno i otmjeno vino, odlične kvalitete, žuto zelenkaste boje, sortno znakovite arome, harmonično i punog okusa te naglašenog temperamenta.

Tomba_20182

Pjenušac „Tomba“

Sastavljeno je od Zelenog silvanca (50 %), i mješavine Plešivičkih sorti (50%)! Žuto zelenkaste je boje, obilne pjene,dugotrajnog perlanja, finog bukea, te suhog i svježeg okusa